Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Am fost la un pas sa bat suta de kilograme

text de Isabela Mihalcea, revista "Click! pentru femei"

Când ai în jurul tău prieteni care te plac aşa cum eşti, este greu să-ţi dai seama că ai păşit pe teritoriul periculos al obezităţii. Asta i s-a întâmplat Nicoletei, însă, în pragul sutei de kilograme, şi-a dat seama că este momentul să slăbească.

Spre deosebire de ceilalţi obezi pe care i-am cunoscut şi care purtau în suflet o poveste dramatică, Nicoleta Miu, de 25 de ani, din Bucureşti, este o tânără jovială, plină de viaţă, care nu s-a simţit aproape niciodată complexată de greutate. De vină or fi ochii ei frumoşi, albaştri, şi zâmbetul cald care te cuceresc din prima clipă.

Amicii au protejat-o de… greutate

Gândindu-se retrospectiv, Nicoleta mărturiseşte că problemele cu greutatea au început  pe când avea 11 ani, însă oamenii din jur nu i-au spus răutăţi care s-o marcheze.

„E adevărat că prietenii mă mai tachinau sau îmi spuneau deschis să mai slăbesc, dar eu luam totul în glumă”, povesteşte cu seninătate protagonista noastră.

În cercul protector al celor 20 de amici pe care-i are, Nicoleta nu s-a simţit complexată.

«M-am ascuns sub hainele largi»

Însă dincolo de seninătatea pe care o afişa zilnic, problemele apăreau când intra în magazinele cu haine şi nu o încăpea nimic.

Dar a găsit o soluţie: s-a declarat raperiţă şi şi-a cumpărat haine largi. „Asta era, de fapt, scuza mea pentru a-mi ascunde adevărata greutate”, ne spune Nicoleta.

Teama de a nu ajunge  la 100 kg

Când şi-a dat seama că nu mai e de joacă? În decembrie 2010, când s-a urcat pe cântar şi acul s-a dus la 99 kg. Una dintre prietenele ei a avut 140 kg şi numai o operaţie de micşorare a stomacului a salvat-o.

La 99 kg, Nicoleta s-a speriat şi a luat măsuri. În aceeaşi seară, şi-a sunat prietena şi a mers la medicul nutriţionist Anamaria Iulian.

După ce au stabilit ce ar trebui să mănânce şi cum ar trebui să-şi schimbe modul de viaţă, medicul i-a cerut Nicoletei să-şi noteze tot ce mănâncă zilnic.

Aşa că a început să noteze într-un caiet meniul şi să ţină cont de toate sfaturile nutriţio­nistei.

Şi l-a luat cu ea în vacanţa de la mare, spre amuzamentul prietenilor care o tachinau după fiecare masă: „Las-o pe Nico, că trebuie să-şi facă lecţiile!” Această regulă simplă a ajutat-o să slăbească 25 kg în 8 luni.

Ţinta finală: 60 de kg

A fost simplu sau uşor? Acum i se pare simplu şi nu s-ar mai întoarce la mâncarea de acum un an. Mărturiseşte însă că mama ei a fost sprijinul şi gardianul ei.

„Fără mama, nu cred că aş fi reuşit. Ea a fost cea care m-a ajutat să mă ţin de dietă şi să nu mănânc dulciuri şi alte prostii”, spune protagonista noastră.

A ajuns de la 99 la 74 kg şi e foarte hotărâtă să nu se oprească aici. Vrea să ajungă la 60 kg. Succes, Nicoleta!

Meniul de la 99 kg. 3.000 kcal

Dimineaţa: 200 g pateuri, 4-5 felii de pâine cu salam sau cu caşcaval.

Gustare: 100-150 g snacksuri.

Prânz: 1-2 şniţele sau fripturi prăjite cu piure sau cartofi prăjiţi, 2-3 felii de pâine, o prăjitură.

Cină: 1 pizza sau 1 porţie de paste consistente.

Zilnic: 2 l suc carbogazos.

Meniul de la 74 kg. 1.500 kcal

Micul dejun:  2 felii de pâine integrală, 2 linguriţe unt, 2 linguriţe gem.

Gustare 9.30: o felie de pepene roşu.

Prânz: 200 g brânză de vaci, 200 g salată de roşii.

Cină 18.00: 150 g peşte la grătar, 200 g salată de legume.