Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Am slabit 28 de kg in 6 luni

text de Isabela Mihalcea, revista "Click! Sanatate"

Dupa ce ai depasit 100 de kilograme, drumul înapoi spre o viata normala poate fi greu de parcurs. Dar, cu o disciplina de fier si cu ajutorul unui nutritionist, poti sa slabesti si sa-ti recapeti încrederea în tine. Iata dovada!
Dieta, mâncare sanatoasa, calorii, cântar, silueta, nutritionist… îti vine greu sa crezi ca un barbat este cel care-ti vorbeste serios despre toate astea.
Dar entuziasmul lui Iulian Filip, din Bucuresti, care a reusit sa slabeasca 28 de kilograme în
6 luni, este absolut molipsitor. Când a început povestea kilogramelor lui?
La 100 de kilograme
Problema greutatii lui Iulian a început acum 10 ani, dupa ce s-a casatorit. „M-am îngrasat repede, mai ales ca mâncam multa mâncare tip fast-food, beam multe sucuri carbogazoase, iar serviciul meu de sofer nu-mi lasa timp sa fac miscare. În câtiva ani, am ajuns la 100 de kilograme.”
Cum s-a decis sa slabeasca
„Anul trecut, am ajuns la 110 kilograme si-mi era din ce în ce mai greu sa ma misc, povesteste Iulian. Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva radical ca sa slabesc, mai ales ca am doi baieti care au nevoie de mine.”
Într-o zi, Iulian a aflat de doctorul Rubin Munteanu, de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucuresti, care face operatii de micsorare a stomacului, si s-a gândit ca aceasta poate fi o solutie si pentru el.
Însa dr. Munteanu i-a recomandat ca mai întâi sa încerce sa slabeasca printr-un regim alimentar cu ajutorul doctorului nutritionist Anamaria Iulian, care are un cabinet specializat pe nutritie în Bucuresti.
“Mâncam la o masa cât toata ziua”
Când Iulian a pasit în cabinetul doctorului Anamaria Iulian, era decis sa-si schimbe radical modul de viata si sa slabeasca sanatos.
„Primul lucru pe care mi l-a cerut doamna doctor a fost sa-mi notez timp de doua saptamâni, în fiecare zi, ce manânc de dimineata pâna seara. Atunci mi-am dat seama ca ajungeam uneori sa consum la o masa atât cât trebuia sa manânc într-o zi, povesteste Iulian.
Dimineata nu mâncam nimic. Pe la prânz îmi luam cartofi prajiti cu snitel sau un hamburger si beam o sticla de doi litri de suc.
Când am ajuns cu caietul la doamna doctor, ma asteptam din clipa în clipa sa se scandalizeze. Dar dumneaei mi-a explicat de ce e periculos tipul asta de alimentatie.
Apoi mi-a spus ce ar fi bine sa manânc, câte mese pe zi si cum sa prepar alimentele. Cred ca m-a motivat faptul ca nu mi-a interzis nimic si ca mi-a dat multa încredere în mine.”
Prima victorie: 2 kg date jos
În urmatoarele doua saptamâni, Iulian a mâncat sanatos, fara sa sara peste mese. Cel mai greu a fost sa înlocuiasca sucul carbogazos cu apa plata. I se parea ca aceasta bautura îi da energie si-i potoleste setea.
Dar a reusit si, dupa doua saptamâni în care i-a fost frica sa se urce pe cântar, a intrat în cabinetul nutritionistei si s-a cântarit. Când doamna doctor i-a spus ca a dat jos 2,300 kg, a simtit ca a câstigat prima batalie.
Aceasta victorie l-a determinat sa aiba o disciplina de fier în privinta alimentatiei. Pe lânga regimul alimentar, a început sa mearga zilnic la sala, iar în weekend sa joace fotbal cu cei doi baieti ai lui, George (10 ani) si Antonio (6 ani).
De la 110 kg a ajuns la 82 kg
Acum, dupa 6 luni de regim, Iulian cântareste 82 de kilograme si vrea sa ajunga la 78-80 de kilograme.
Dimineata manânca un iaurt degresat, un piept de pui la cuptor si o felie de pâine neagra cu tarâte. La prânz, o salata de legume, iar seara un peste sau piept de pui preparat la gratar cu legume pe aburi.
Gustarile sunt doar fructe sau iaurt degresat, iar dupa ora 17.00 nu mai manânca nimic. Practic, nu depaseste 1.800 kcal pe zi.
Tot ce-si doreste Iulian este ca sotia lui si cei doi fii ai lor sa-i urmeze stilul de viata. A câstigat un razboi pe care din ce în ce mai multi români îl pierd si este foarte mândru de victoria lui.
Dietele drastice dezechilibreaza metabolismul
„Slabitul prin diete drastice este nociv, deoarece nu face decât sa dezechilibreze metabolismul si, în final, nici macar nu se atinge scopul dorit: kilogramele sunt pierdute mai mult din masa musculara si mai putin din depozitele de grasime.
Aceste regimuri sunt mereu însotite de stari de astenie, oboseala, proasta dispozitie si un deficit considerabil de vitamine, minerale si de oligoelemente”, atrage atentia medicul Anamaria Iulian.
„Dietele restrictive sunt percepute de organism ca o amenintare, asa ca începe sa arda din ce în ce mai putine kilocalorii. Daca tii o dieta drastica de 1.200 kcal pe zi, dupa doua saptamâni, corpul tau învata sa arda doar atât.
Daca revii la o alimentatie normala, de 1.800 kcal pe zi, organismul nu va arde decât 1.200 kcal, iar din restul va face depozite de grasime. Acesta este si motivul pentru care cei care tin aceste diete se îngrasa si mai mult dupa ce renunta la ele.”