Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Binge eating disorder sau Mancatul compulsiv

Senzatia de foame adevarata este o stare de rau, de “vid stomacal”, calmata in 15-20 de minute de hrana, urmata fiind de satietate. Cei care sufera de mancat compulsiv consuma uneori cantitati foarte mari de alimente, ingurgitate repede, fara a avea senzatia de foame si fara a se putea opri sau controla, traind in permanenta un sentiment de vina, de dezamagire sau de dezgust fata de propria persoana. Sunt, in general, persoanele care au urmat multe diete restrictive, adolescentele sau adultii tineri, nemultumiti de felul in care arata, copiii expusi frecvent criticilor parentale referitoare la infatisarea lor, persoanele stresate, anxioase, deprimate, cu stima de sine scazuta, tineri care au suferit o forma de abuz emotional, fizic etc.
 
Problema nu se poate rezolva decat printr-un mai bun management al stresului, prin planificarea meselor si adoptarea unui comportament alimentar corect, cu evitarea dietelor, a tentatiilor, a plictiselii, cu ajutorul exercitiului fizic si somnului suficient, dar mai ales prin suportul acordat de un nutritionist si/sau psihoterapeut specializat in binge-eating disorder sau compulsive overeating. Este necesara adoptarea unei strategii eficiente in rezolvarea problemelor de la serviciu, pentru a obtine mai mult timp dedicat ingrijirii personale si a celor dragi. Practicarea miscarii cu regularitate, a innotului, masajului sau a unor exercitii de relaxare, invatarea unor tehnici simple de respiratie profunda, gandirea si atitudinea  pozitiva, intalnirile sistematice cu prietenii sau consilierea psihologica individuala si de grup, toate pot ajuta la depasirea problemelor de comportament alimentar neadecvat.
 
Atentie! Senzatia de foame poate fi uneori confundata cu senzatia de sete, de aceea este bine sa invatam sa le diferentiem; un pahar de apa in plus nu strica, pe cand o masa consistenta in plus poate face mult rau.
 
Exista statistici care arata ca una din cinci femei a suferit, intr-un anumit moment al vietii, de mancat compulsiv, ca 3,5%  din femei si 2% din barbati sufera de binge eating disorder, procent care creste pana la 30%  in randul persoanelor obeze.