Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Cum sa cumparam corect

cos-de-cumparaturi

Sa fii un cumparator avizat in ziua de azi inseamna sa economisesti bani,energie,timp, dar mai ales sa castigi… sanatate.
Si mai inseamna ceva… rabdare,mult mai multe cunostinte nutritionale decat acum cincizeci de ani si,nu in ultimul rand,respect pentru propria persoana.
Atunci cand esti nevoit sa cumperi alimentele,trebuie sa fii atent la cateva lucruri:

 1. Locul de unde cumperi
 2. ”Firma”sau renumele celor de la care cumperi
 3. Lista de cumparaturi
  Ideal ar fi sa facem aprovizionarea de doua ori pe saptamana,pentru a cumpara frecvent legume, fructe, branzeturi sau produse lactate proaspete.
 4. Eticheta produselor alimentare ,inainte de achizitionare.

Cand nu stim ce produs sa alegem,nu ne vom orienta dupa culoarea ”prietenoasa” a ambalajului si nici dupa pretul cel mai mic,ci doar dupa informatiile de pe eticheta.
O eticheta corecta va contine urmatoarele informatii:

 • Valabilitatea si termenul de garantie
 • Ingredientele folosite
 • Continutul energetic
 • Continutul nutritional

Dupa ce controlam valabilitatea produsului,vom trece la ingrediente,care se regasesc pe eticheta in ordinea descrescatoare a cantitatilor folosite,apoi verificam si prezenta aditivilor,colorantilor,conservantilor,”aromelor naturale” si a potentialilor alergeni.
Cu cat lista acestor ingrediente este mai lunga,cu atat ar trebui sa fie mai clar, ca NU mancam ceea ce este trecut pe partea din fata a ambalajului!
Continutul energetic al alimentului, masurat in kilocalorii, stabileste daca vom cumpara un produs cu continut caloric

 • crescut peste 400-500 kcal/100g
 • moderat intre 150-300 kcal/100g
 • redus sub 150-100kcal/100g.

Alegeti produsele cu continut moderat sau redus in kilocalorii, pentru a va putea pastra greutatea in limite normale si pentru a beneficia de o alimentatie functionala si echilibrata nutritional.
Cand citim continutul nutritional,verificam in primul rand doua lucruri:
cantitatea de zahar de la rubrica de carbohidrati si canitatea de grasimi saturate, de la grasimi.
Alegem apoi produsul cu un continut cat mai redus in zahar, grasimi si grasimi “trans” daca acestea sunt specificate,dupa cum ar trebui.
Daca vorbim de continutul in grasimi al branzeturilor,trebuie sa stiti ca exista 2 moduri diferite de afisare.
Unul perimat, in care continutul de grasimi se raporta la substanta uscata(branza ramasa dupa deshidratarea produsului) avand valori foarte ridicate si cel actual,prin care continutul de grasime se raporteaza la 100g de produs consumabil,astfel ca vom avea branza proaspata cu 2%,4% si 8% grasime,iar branzeturile mature cum ar fi parmezanul sau cascavalul cu 30% sau 40% grasime,portia corecta fiind astfel de 100g branza proaspata si doar de trei linguri de parmezan sau cascaval ras.