Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Edu for Life: Istet, Frumos si Sanatos

Edu for Life: Istet, Frumos si Sanatos

Program educational pentru un stil de viata sanatos

Cei mai multi oameni stiu ce ar trebui sa faca pentru a trai o viata mai sanatoasa si mai plina de satisfactii. Pentru a fi in forma si sanatosi, toti stim ca ar trebui sa mancam mai putine grasimi, mai putin zahar si sare, sa ne hranim cu multe legume si fructe proaspete si, binenteles, sa facem mai mult sport.

Recunoasterea schimbarilor pe care trebuie sa le facem nu este o stiinta, dar atunci de ce fac aceste lucruri asa cum se cuvine, atat de putini oameni?

Motivul este acesta: doar putini oameni au un sistem eficient pentru obtinerea unei schimbari.

Solutia: daca doresti sa dezvolti obiceiuri sanatoase, esti mult mai bine echipat pentru a reusi, cand folosesti o strategie.

Strategia: decat sa te angajezi intr-un regim care are ca scop doar evitarea obiceiurilor proaste, ai mai degraba nevoie de un sistem in care obiceiurile rele sa fie inlocuite cu altele noi si sanatoase.

Conform acestei strategii, oamenii supraponderali/obezi au mai mult succes in a pierde din greutate daca inlocuiesc alimentele indezirabile cu alimente mai sanatoase, in loc sa se abtina pur si simplu de la mancat.

Programul “Edu for Life” urmareste modificarea comportamentului alimentar si a stilului de viata al copilului, avand ca scop final punerea acestuia in contact cu nevoile sale, realizarea unei mai bune comunicari cu familia si covarstnicii, optimizarea aderarii la programul educational oferit de gradinita si scoala si, nu in ultimul rand, oferirea suportului motivational necesar pentru ca acel copil sa fie mai constient de Sine si de existenta sa in lume.

In conditiile in care, jumatate din copiii si adolescentii din Romania sunt supraponderali cu potential de a deveni obezi inainte de varsta de 18 ani, acest program isi propune sa actioneze PROFILACTIC, dar si terapeutic, inca de la cele mai fragede varste, ghidandu-i cu ajutorul jocului pe copii/adolescenti catre un comportament alimentar corect, catre exercitiul fizic adecvat varstei fiecaruia si, in final, catre un mod de viata sanatos.

Dezvoltarea personala inclusa in programul “Edu for Life” are rolul de a ajuta copilul sa devina constient de Sine ca persoana intreaga (senzatii fizice, corp, emotii, ganduri, dorinte, potential) si apoi, sa-i faciliteze aceste schimbari comportamentale – inclusiv modificarea comportamentului alimentar – in cadrul interactiunii cu educatorii sau profesorii, cu familia sau cu covarstnicii.

Primul program optional – educativ de nutritie si dezvoltare personala a copilului prescolar, a scolarului si a adolescentului cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani, ce poate fi extins, cu usurinta, pana la 18 ani, pune in practica imbinarea conceptelor medicale si nutritionale de baza, cu principiile pedagogiei non-formale, cu conceptele psihologice si metodele psihoterapeutice moderne, promovand ideea dezvoltarii holistice a copilului, avand in vedere nu doar competentele academice, ci si capacitatile, deprinderile, atitudinile ce tin de dezvoltarea socio-emotionala, cognitiva si psiho-motrica a acestuia.

Programul “Edu For Life: Istet, Frumos si Sanatos” dezvolta copiii, transformandu-i in elevi curiosi, creativi, deschisi la tot ce este nou, care cauta spontan si constant informatii noi si atractive, fiind structurat pe 7 module cuprinzand 54 de sesiuni cu activitati centrate pe nutritia si dezvoltarea personala a copilului si a adolescentului, precum si pe dezvoltarea unui stil de viata sanatos prin activarea urmatoarelor tipuri de inteligenta – verbala/lingvistica, logico-matematica, spatiala, kinestezica, muzicala, intra si interpersonala.
Toate sesiunile de formare, inclusiv cele nutritionale, sunt organizate dinamic si ii invita pe copii la explorare activa, dezvoltarea exprimarii, colaborarii in cadrul grupului, comunicare nelimitata si joc activ. Incurajam de asemenea copiii sa transforme mediul in care activeaza, introducandu-i intr-o gama variata de discipline artistice cum ar fi: artele vizuale, muzica, gastronomia, educatia fizica si teatrul, toate acestea fiind modalitati excelente de a dezvolta creativitatea si spiritul explorator al copilului prin aceste metode ale psihoterapiei expresive.
“Edu For Life” este astfel creat incat sa sprijine fiecare copil/adolescent in parte, pentru ca suntem convinsi ca putem gasi acel stil de auto-invatare si intelegere potrivit fiecarui copil. Ajutam copiii si adolescentii sa se gandeasca la fiecare experienta personala, sa invete cum sa-si insuseasca un comportament alimentar corect pentru a fi sanatosi, sa iubeasca miscarea pentru a dobandi si a-si mentine o stare de bine, devenind astfel constienti de propria persoana, precum si de rolul lor in societate, toate acestea stimulandu-i sa se raporteze cu incredere la mediul in care traiesc.
Am dorit sa initiem un program educational de tip non-formal, unde creativitatea este stimulata si incurajata, iar copiii/adolescentii iubesc sa invete. Ne-am propus sa creem un mediu sigur, cald si afectiv in care accentul sa cada pe interactiunea dintre copii/adolescenti, pe de o parte, si pe interactiunea trainer (adult) –copii/adolescenti, pe de alta parte.

In proiectul “Edu for life: Istet, Frumos si Sanatos” ne-am ghidat dupa cele mai bune surse, ale trecutului cat si ale prezentului, recombinandu-le cu noi influente si tehnici psihoterapeutice de ultima ora, precum si cu cateva inovatii proprii pentru a crea ceva ce nu exista inca in Romania, un tip de program educational non-formal pe care ne-am fi dorit sa-l fi avut “pe vremea noastra” si pe care visam sa il putem oferi copiilor nostri; un loc in care copiii/adolescentii sa simta ca nu poate exista un alt mediu mai potrivit pentru a invata si a se dezvolta.

Proiectul “Edu for Life: Istet, Frumos si Sanatos” se intinde pe 8 luni, cuprinzand 7 module, unul de nutritie cu 10 sesiuni si 6 de dezvoltare personala a cate 8 sesiuni, fiecare sesiune avand in componenta doua activitati de baza. Modul de nutritie se desfasoara in paralel cu modulele de dezvoltare personala pe tot parcursul anului. Fiecare grup de copii/adolescenti va beneficia de 2 sedinte de nutritie si 4 de dezvoltare personala pe luna.

CONTINUTUL PROGRAMULUI
„EDU FOR LIFE: ISTET, FRUMOS SI SANATOS”

MODULUL DE NUTRITIE
– sesiuni propuse:

1. Conceptul de viata sanatoasa
2. Principii functionale in igiena alimentatiei
3. Rolul terapeutic al alimentelor
4. Principalii nutrienti si metabolismul lor
5. Vitamine pentru o viata activa
6. Mineralele si starea de bine
7. Rolul apei in organism
8. Principiile de baza ale unei nutritii moderne
9. “Mens sana in corpore sano”
10. Promovarea unui stil de viata sanatos

MODULE DE DEZVOLTARE PERSONALA:

MODULUL 1 – Eu si nevoile mele!
ATELIER DE LINGVISTICA SI COMUNICARE
– sesiuni propuse:

1. Este imposibil sa nu comunici!
2. Vorbim, deci comunicam?!
3. Rol si relatie in comunicare
4. Mesaje de tip EU vs. mesaje de tip TU
5. Abilitati si blocaje in comunicare
6. Abilitati si tehnici de ascultare
7. Comunicarea in functie de context
8. A intra intr-o relatie autentica de comunicare

MODULUL 2 – Eu si ceilalti! / Calitatea stilului de viata
STIMULAREA INTELIGENTEI INTERPERSONALE SI INTELIGENTEI INTRAPERSONALE

– sesiuni propuse:

1. Eu – in relatie cu mine
2. Eu – in relatie cu ceilalti
3. Ma deschid catre tine
4. Relatii semnificative
5. Primele impresii
6. Modele sociale
7. Valori si roluri in grupul de apartenenta
8. Drepturi personale si nu numai!

MODULUL 3 – Lumea mea
STIMULAREA INTELIGENTEI EMOTIONALE SI INTELIGENTEI SOCIALE
– sesiuni propuse:

1. Imi este frica
2. Managementul emotiilor
3.Egal si inegal.Corect si incorect
4. Dovezi de prietenie
5. A te simti bine, putin bine sau deloc bine
6. Baietii fac, fetele fac – impreuna este mai bine
7. Inima plina de culoare
8. Ei m-au ales pe mine

MODULUL 4 – Culorile din viata mea
ATELIER DE CREATIE
– sesiuni propuse:

1. Sunt special!
2. Stiu ce pot!
3. Ceea ce fac este util!
4. Sunt pregatit pentru schimbare
5. Nu imi este teama de ceea ce este nou
6. Nu spun nicioadata “nu”.
7. Muncesc, dar ma si joc
8. Imi place ceea ce fac!

MODUL 5 – 1, 2, 3, …
ATELIER DE LOGICA SI MATEMATICA
– sesiuni propuse:

1. Micii detectivi
2. Ghici ce fac?
3. O mie si una de utilitati
4. Labirintul
5. Gandesc, simt, actionez!
6. Cine stie castiga
7. Rezolvarea de probleme
8. Scheme mentale

MODUL 6 – Simt, vad aud…
STIMULAREA COPILULUI PRIN SIMTURI
– sesiuni propuse:

1. Cand tonul face muzica
2. Se cauta: un copil ca mine
3. Stimulare auditiva – Cantecul grupului
4. Stimulare tactila – Eu sub diferite forme si marimi
5. Stimulare vizuala – O imagine fara nuante asupra lumii
6. Stimularea olfactiva – Aromele din viata mea
7. Stimularea gustativa – Cutia cu „bunatati”
8. Analiza beneficiilor obtinute