Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Efectele negative ale obezităţii asupra sănătăţii

Efectele negative ale obezităţii asupra sănătăţii

Obezitatea se asociază cu o creştere semnificativă a morbidităţii (îmbolnăvirii) şi a mortalităţii (decesului).
Cele mai frecvente şi mai importante afecţiuni care apar la persoanele obeze sunt:
Hipertensiunea arteriala, boala coronariană ischemică şi infarctul (afecţiuni trombembolice) – riscul cardiovascular este cu atât mai mare cu cât obezitatea este:

mai accentuată (gr. II sau gr. III)
precoce (apare înainte de 50 de ani)
de durată (risc mai mare, dacă obezitatea a apărut de mai mult de 10 ani);

Diabetul zaharat (tipul 1 – caracteristic copilului şi adultului tânăr şi tipul 2 caracteristic adultului matur şi vârstnicului);
Dislipidemii (colesterol, trigliceride etc crescute);
Anumite cancere (de colon, de rect şi de prostată la bărbaţi; de sân şi uter, tract biliar la femei);
Afecţiuni degenerative articulare – osteoartroza, guta, excesul de greutate (kilogramele în plus) apasă asupra articulaţiilor, deteriorându-le şi accelerând procesul de degenerare;
Bolile tractului digestiv: esofagita de reflux, litiaza biliară, steatoza hepatică;
Disfuncţii pulmonare – tulburări ale ritmului respirator – bradipnea (scăderea numărului de respiraţii pe minut) şi apneea în somn (oprirea respiraţiei în somn);
Afecţiuni endocrine – persoanele obeze feminine pot avea probleme de reproducere, cu infertilitate şi neregularităţi ale ciclului, cu numeroase alte tulburări endocrine.
De menţionat ca persoanele obeze asociază adesea un handicap psiho-social resimţit încă din copilărie, dacă supraponderea şi-a făcut debutul atunci.

ATENTIE! Cu cât o persoană are o greutate mai mare faţă de medie, cu atât predispoziţia pentru a dezvolta probleme de sănătate este mai mare!
La adulţii tineri şi de vârstă medie mortalitatea generală creşte proporţional cu gradul obezităţii, în timp ce la vârstnici riscul relativ asociat cu obezitatatea scade după vârsta de 75 de ani!