Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

La 17 ani a invins obezitatea

text de Isabela Mihalcea, revista "Click! pentru femei"

La vârsta la care multe adolescente trăiesc primii fiori ai feminităţii şi aleargă prin magazine după cele mai noi rochii, Andreea Voicu, 17 ani, din Bucureşti, se mândreşte cu o victorie cu care puţine dintre noi se pot lăuda: a slăbit 25 kg. Cum a reuşit? Cât de greu i-a fost? Vei afla imediat!
Pentru protagonista reportajului nostru, Andreea, drama obezităţii a început cu mulţi ani în urmă. Îşi aminteşte că atunci când a păşit pentru prima oară pragul şcolii ca boboc era deja un copil cu probleme de greutate. S‑a ascuns mereu în hainele largi şi a învăţat să nu audă glumele răutăcioase ale colegilor sau ale necunoscuţilor. I-a fost alături mama. Ea a apelat la diverşi medici şi nutriţionişti căutând soluţia care să-i salveze fiica de la obezitate pe viaţă.

„ E greu să-ţi vezi fi­ica adolescentă luptându-se cu o greutate de aproape 100 kg şi să nu ştii cum s-o ajuţi! Să ştii că oamenii o jignesc şi ea suferă fără să‑ţi spună ce i s-a întâmplat. Dar eu nu am renunţat să caut soluţia miraculoasă care s-o ajute. Am mers mai întâi la medici endocrinologi şi pediatri, crezând că are tulburări hormonale. Când am primit rezultatele şi am văzut că nu sunt probleme de sănătate, am căutat un nutriţionist care să-mi ajute copilul. Am obţinut doar câteva liste de diete care au dat rezultate infime. Andreea a reuşit să slăbească 5 kg în
2 luni, dar apoi a pus dublu”, povesteşte Silvia.

Speranţa a apărut atunci când nu mai era niciuna. Într-o dimineaţă, Silvia a văzut-o într-o emisiune TV pe medicul nutriţionist Anamaria Iulian vorbind despre o tabără de nutriţie dedicată copiilor şi adolescenţilor care au probleme de greutate. Atunci a înţeles că a găsit calea de a o ajuta pe Andreea şi în ianuarie mergea în această tabără alături de alţi copii care aveau probleme de greutate ca şi ea. De aici până la o greutate normală nu a fost deloc greu, spune ea.

Noi, femeile, am ţinut cel puţin o dietă în viaţa noastră şi ştim cât de greu este să rezişti tentaţiilor şi să nu cedezi în faţa unei ciocolate sau a unei prăjituri pentru a obţine silueta pe care ţi‑o doreşti. M-am întrebat privind-o pe Andreea, care abia a ieşit din anii copilăriei,  cum a reuşit să nu cedeze tentaţiilor.

„N-a fost greu deloc. Chiar nu a fost. Am mâncat pe săturate în fiecare zi. Numai că am învăţat să mănânc sănătos şi cu măsură. Când aveam 97 kg mâncam dimineaţa un sendviş sau două cu multe mezeluri, unt, maioneză, la prânz două feluri de mâncare, seara friptură cu cartofi prăjiţi, multe dulciuri şi beam multe sucuri foarte dulci. Acum am 73 kg şi mănânc dimineaţa un sendviş cu pâine integrală şi piept de pui la grătar sau pateu de pui pregătit în casă, la prânz o supă de legume sau de pui cu o felie de pâine, iar seara peşte cu legume fierte sau cu o salată. La gustări mănânc doar fructe sau iaurt. Am spus NU dulciurilor, prăjelilor şi sucurilor. Fac sport 40 de minute şi nu vreau să mă opresc aici. În iulie voi merge în a doua tabără de nutriţie, la Boteni, jud. Argeş. Vreau să mai slăbesc încă 10 kg”, mărturiseşte Andreea.

O  privesc şi îmi dau seama că în adolescenta aceasta minionă şi delicată se ascunde o voinţă de oţel. A reuşit să slăbească 25 kg şi e determinată să ajungă la 60 kg. „Acum simt că zbor, că am aripi să ajung oriunde vreau”, spune Andreea şi sunt sigură că hotărârea din ochii ei o va ajuta să-şi împlinească visul.

Anamaria Iulian, medic nutriţionist: „În adolescenţă apar experienţele afective majore şi nevoia de adecvare socială, interesul pentru propria persoană, dar şi tendinţele spre independenţă, de unde rezultă o mare nevoie de stimă şi de încredere în sine. Pentru un adolescent obez, totul e de două ori mai complicat, deoarece există riscul ca celulele adipoase să-şi crească numărul şi volumul, condamnând adolescentul la dependenţă de mâncare, tulburări de instinct alimentar şi obezitate perpetuă. Înţelegem astfel, de ce este imperios necesar ca acesta să slăbească şi să-şi modifice comportamentul alimentar pentru totdeauna.”