Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Limbajul de iubire

Oare cunosti limbajul in care copilul tau isi exprima afectiunea?

Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate in care el intelege cel mai bine afectiunea parintelui. Cand copilul se simte iubit este mai usor de disciplinat si de format decat atunci cand simte ca “rezervorul sau emotional” e aproape gol. Poti sa iti ajuti copilul, intelegand care este limbajul sau de iubire. Dr. Gary Chapman, expert in problematici ce tin de mediul familial, clasifica limbajele de iubire, care rezoneaza cu nevoile emotionale ale copiilor astfel:

  • Mangaierile fizice

Limbajul mangaierilor nu se reduce doar la imbratisari si sarutari, ci include si alt tip de apropiere fizica, copiii pot fi mangaiati pe spate, pe brat sau pe umar. Multe studii au ajuns la aceeasi concluzie: copiii care sunt tinuti in brate, imbratisati, sarutati se dezvolta mai devreme din punct de vedere emotional decat cei care sunt lasati multa vreme fara un contact fizic.
Mangaierile fizice sunt cea mai puternica voce a iubirii.
Pe masura ce copilul creste, nevoia sa de mangaieri scade.

  • Cuvintele de incurajare

Cuvintele afectuoase, aprecierile (au o eficienta maxima atunci cand se concentreaza pe un anumit efort depus de copil), laudele (trebuie oferite cu grija, astfel incat copilul sa nu se obisnuiasca cu ele si sa le considere ca pe ceva firesc), ii dau un impuls pozitiv copilului, sunt un balsam pentru sufletul lui, ii ofera sentimentul valorii de sine si siguranta. Copiii recepteaza mesaje emotionale cu mult timp inainte sa poata intelege cuvintele prin : tonul vocii, blandetea, atmosfera afectuoasa in care traieste copilul – toate acestea comunica caldura emotionala si iubirea.
Micutii nu pot vedea iubirea asa cum pot vedea o jucarie sau o carte, avand tendinta de a gandi concret. “Te iubesc”are o mai mare greutate cand e asociat unor sentimente afectuoase. Afectiunea si iubirea presupun exprimarea recunoasterii existentei pur si simplu a copilului, a talentelor lui.

  • Timpul acordat

Este darul pe care parintele il ofera prin prezenta sa copilului, transmitandu-i mesajul: “esti important si imi place sa fiu cu tine”- copilul simtindu-se persoana cea mai importanta din lume pentru parintele sau. Esential,legat de timpul acordat nu este evenimentul in sine, ci faptul ca faceti ceva impreuna, timpul acordat presupune in primul rand un contact vizual plin de afectiune – privitul in ochi fiind una din modalitatile de a transmite iubire. Studiile au aratat ca majoritatea parintilor folosesc contactul vizual mai ales in mod negativ, cand il cearta pe copil sau ii dau instructiuni. De asemenea, evitati sa va priviti copilul doar cand el va face pe plac –  acesta este un semn de iubire conditionata. Cand nu sunt priviti in ochi, copiii inteleg acest refuz ca pe un dezacord, formandu-si o parere distorsionata despre sine. Impartasirea gandurilor si sentimentelor duce la o mai buna cunoastere a copilului, asa puteti afla ce conteaza mai mult in viata lui, acest tip de a petrece timpul cu copilul, isi va pune amprenta pozitiva asupra relatiilor sale personale.
De exemplu, ritualul de culcare presupune apropiere, blandete, destindere si poate include toate aceste momente care se concentreaza in acest limbaj de iubire.

  • Darurile

Cadourile cele mai neinsemnate pot deveni simboluri,  iar cand darul este meritat, devine o forma de rasplata. Cand cel mic face ordine in camera si primeste un dar, de fapt il rasplatiti pentru serviciul facut, chiar daca el nu cunoaste ce semnificatie are rasplata, dar intelege ideea.
Darul trebuie oferit ca expresie a iubirii. Uneori este tentant si mult mai usor sa coplesiti copilul cu daruri, ca substitute pentru celelalte limbaje ale iubirii – abuzul de cadouri putand aparea in familiile dezorganizate, atunci cand copilul locuieste cu unul dintre parinti sau cand parintii nu au timp suficient pentru copil, ca leac universal pentru un stil de viata scapat de sub control. Copiii isi dau seama la ce folosesc aceste daruri si inteleg ca macar unul dintre parinti crede ca darurile pot inlocui iubirea adevarata; astfel de copii devin materialisti si manipulatori, invatand sa se joace cu sentimentele, tocmai prin intermediul acestor cadouri folosite inadecvat. Nu conteaza daca darul a fost gasit, cumparat sau facut, indiferent ca este vorba de ceva ce si-a dorit sau nu copilul, conteaza doar ca parintele s-a gandit la copil. Pe masura ce cresc, copiii vor intelege totusi ca iubirea si prezenta parintilor este de fapt cel mai frumos dar.

  • Serviciile

A fi parinte este un serviciu cu norma intreaga, cu contract pe minim 18 ani si ‘rezerve active”si dupa aceasta varsta. Scopul servirii copiilor este de a face ce e mai bine pentru ei, nu neaparat ce i-ar incanta cel mai mult pe moment.
Serviciile nu trebuie transformate in modalitati de manevrare a copiilor –  daca veti ceda la dorintele lor de a primi daruri si servicii, vor ramane copilarosi si egocentrici, devenind egoisti. Serviciile oferite copiilor pot deveni un model pentru felul in care copiii vor face servicii altora si isi vor asuma raspunderi, ajutandu-I, pe viitor, sa nu se concentreze doar asupra propriei persoane si – la randul lor – sa ii ajute pe altii. Servind copiii atunci cand sunt pregatiti, ii invatam cum sa se serveasca singuri si cum sa ii serveasca pe altii. Faceti pentru copii ceea ce ei nu pot face –  de exemplu pentru un copil de 4 ani sa-I faci patul e un serviciu,  dar un copil de 7 ani si-l poate face singur. Unii parinti se simt “sclavi”,dar serviciile pline de iubire au o motivatie interioara, sunt un dar, nu sunt o necesitate si nu se fac din obligatie, ci de bunavoie.
Scopul final al serviciilor facute copilului este de a-l ajuta sa devina adult matur, capabil sa ofere iubire altora si prin intermediul serviciilor.

Iubirea este fundamentul unei copilarii lipsite de griji, copilul urmand sa devina un adult generos si iubitor la randu-i. Daca identifici corect limbajul de iubire specific micutului tau si daca inveti  sa folosesti in sens constructiv acest limbaj, vei reusi sa dezvolti cu micutul tau relatii pe baza de respect, apreciere si iubire. Astfel vei crea premisele pentru dezvoltarea sa armonioasa, din punct de vedere psiho-socio-afectiv.

DR. Anamaria Iulian- nutritionist si pshiholog clinician, psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei

Paunescu Oana-Maria, psiholog psihoterapeut