Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Nutritie comportamentala

Ce inseamna nutritie?

Nutriţie înseamnă pur şi simplu o alimentaţie sănătoasă, care aduce în organism nutrienţi de calitate, adică aminoacizi esenţiali din proteine, acizi graşi esenţiali din lipide (grăsimi), glucoză, carbohidraţi cu absorbţie lentă (din pâine, orez, cartofi, leguminoase), vitamine şi minerale.

Ce inseamna dezvoltare personala?

Putem să-i spunem un fel de “terapie pentru persoane normale”.
Dezvoltarea personală este ingredientul necesar păstrării sănătăţii, adică a unei stări de bine fizic, psihic şi social.
Problemele existenţiale de tot felul, stresul şi riscurile vieţii moderne reclamă tot mai frecvent practica dezvoltării personale, individuale, dar mai ales în grup, iar pentru profesioniştii în domenii socio-umane, cum ar fi psihoterapeuţii, este chiar o componentă importantă a formării şi a competenţei lor.

Ce este atunci… Nutritia comportamentala?

O metoda de abordare globala a cauzelor obezitatii, ce permite fiecaruia sa se mobilizeze cu succes, pentru o reusita reala si durabila, in doua etape esentiale:

• Pentru a slabi, trebuie sa mananci inteligent si sanatos.
• Pentru a nu te mai ingrasa niciodata,trebuie sa-ti schimbi comportamentul alimentar.

Cui se adresează? Cine sunt beneficiarii?

Programul de nutritie comportamentala (nutritie si dezvoltare personala) poate fi urmat de copiii cu probleme de greutate si persoanele supraponderale sau obeze,in cadru:
• Individual
• De  grup
• În familie
• În grupuri organizaţionale.

Ce urmarste acest prgram?

Modificarea comportamentului alimentar prin:

1. Deprinderea obiceiului de a te alimenta sănătos,pentru un organism plin de energie si cu o imunitate perfecta.
2. Cunoaşterea principalilor nutrienţi şi a rolului lor în organism.
3. Scăderea  sau creşterea ponderală până la atingerea unei greutăţi optime.
4. Profilaxia obezitatii si a altor boli cronice la varsta adulta,cu ajutorul terapiei nutritionale.

Modificarea stilului de viaţă prin:

1. Adoptarea unui “modus vivendi” cât mai sănătos şi mai echilibrat.
2. Dobândirea abilităţilor de management emoţional sau cum să reinvesteşti resursele conştientizate (energie, informaţii, capacităţi creatoare) în noi direcţii de decizie, acţiune şi comportament cu efect de schimbare a comportamentului alimentar si,implicit, a stilului de viata.
3. Dezvoltarea Identităţii de Sine în scopul auto-ajutării optime şi obţinerii unui nivel crescut de încredere în forţele proprii, pentru a face faţă stresului cotidian sau provocărilor existenţiale ulterioare.

De ce să merg eu într-un astfel de program?

1. Pentru că simt nevoia unei schimbări în stilul de viaţă personal.
2. Pentru că vreau să încep să mănânc sănătos.
3. Pentru că aş dori să ştiu mai bine cum să am grijă de  mine, de copilul meu sau de cei dragi.
4.  Fiindcă vreau să slăbesc şi nu am reuşit până acum de unul singur /una singură.
5. Pentru că nu mai am incredere in mine.
6.  Pentru o adaptare mai flexibilă la diversele probleme de viaţă şi în faţa schimbărilor.
7. Pentru un mai bun control al propriei vieţi, altfel spus, pentru a putea reusi in tot ceea ce imi propun.

Trecut, prezent si viitor…

Cu totii dorim sa fim acceptati, iubiti si recunoscuti neconditionat. De aceea, pentru noi toti, personalitati adictive (dependente) sau nu, primul conflict – prezent poate pana la sfarsitul vietii – apare intre nevoia de a fi alaturi de celalalt/ ceilalti si nevoia de a fi noi insine, prin pastrarea identitatii personale.
Trecutul este important doar pentru a-i intelege influenta asupra a ceea ce se intampla in prezent, in special in cazul consumului de alimente in exces, consumului de tutun si de alcool. In mod similar, concentrarea excesiva asupra viitorului poate deveni o modalitate de  evitare a ceea ce trebuie facut in prezent si totodata, sursa unor anxietati si temeri insurmontabile.
Multe  persoane isi schimba comportamentul dependent (de mancare, alcool, tutun,persoane semnificative etc.) fara a avea nevoie de ajutor de specialitate (medical si psihoterapeutic).
Cum se intampla aceasta? Intrebati fiind, raspund ca totul a fost o problema de decizie; unii descriu trairea unor evenimente care au avut un impact profund asupra lor si i-au facut sa priveasca “dependenta lor” intr-o lumina noua. Altii vorbesc de rolul unui eveniment major de viata, de rolul prietenilor, al familiei sau al doctorului, de evenimente cu semnificatie religioasa. In toate cazurile insa, CEVA i-a facut sa ia o decizie! Si acest “ceva “este Motivatia!

Motivatia

  Motivatia  este recunoscuta dupa:

• Ceea ce SPUNE
• Ceea ce FACE

persoana respectiva.

Asadar sunteti “hic et nunc”, aici si acum, si tocmai ati hotarat sa faceti ceva pentru dumneavoastra!

O persoana este motivata atunci cand:

1. Este sincer preocupata de statusul ei actual.
2. Doreste deschis sa fie ajutata.
3. Se informeaza si cere ajutorul (medicului, psihoterapeutului, prietenilor, familiei etc).
4. Manifesta incredere in solutia aleasa.

Daca ati ales sa cereti ajutorul unui specialist in nutritie comportamentala – fiindca ati constientizat ca este mai usor sa faci o schimbare, decat sa o mentii – atunci trebuie sa stiti ce poate face acesta pentru dumneavoastra:
1. Va poate ajuta sa va clarificati nevoile –  adica sa aflati ce este cel mai important pentru dumneavoastra acum, in momentul prezent.
2. Sa scada nelinistea dvs. interioara (nivelul dvs. de anxietate) pana la un nivel optim efortului pe care va trebui sa-l depuneti pentru a va indeplini visul (pierderea kilogramelor excedentare).
3. Va poate sprijini in aflarea celei mai bune solutii pentru dumneavoastra,si anume modificarea comportamentului alimentar.
4. Va poate oferi alternative in adoptarea unui comportament non-dependent de hrana.
5. Va poate sprijini in imbunatatirea Imaginii de Sine.
6. Va poate oferi feed-back (raspunsuri) intr-un mod empatic si flexibil, in spiritul respectului pentru Dvs. si optiunile Dvs.

In concluzie, specialistul in nutritie comportamentala poate oferi clientului o reflectare obiectiva a situatiei sale,punanad accent pe:
• Resposabilitatea personala: “Tu decizi”, si daca vei hotara sa te schimbi, doar tu vei putea face asta, iar eu sunt aici pentru a te sprijini.
•  Alternativa personala – strategii de schimbare a propriului comportament, din care pacientul  sa o aleaga pe cea mai potrivita.