Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0740.191.456

Sanatate prin alimente

Desigur o măsură atât de simplă ca îngurgitarea a şapte migdale pe zi nu poate fi considerată ca rezolvarea tuturor problemelor ridicate de o afecţiune complexă cum este cancerul. Dar dacă ne gândim că unele alimente au rolul de a preveni si trata anumite boli, inţelegem mai uşor de ce afirmă O.M.S. că o alimentaţie greşită poate cauza mai mult de 50% din totalitatea cancerelor existente astazi.
Astfel există alimente care consumate sistematic, pot genera starea de bine a organismului şi mai ales pot facilita menţinerea pe termen lung a unei stări de sănătate optime, toate acestea prin intermediul următoarelor componente care intră în alcătuirea lor:
• produsele vegetale – prin conţinutul lor de minerale si vitamine, carotenoizi, bioflavone, lecitine, fitosterol, fibre alimentare si antioxidanti;
• peştele oceanic, prin acizii polisaturaţi, a proteinelor de calitate superioară, a vitaminelor liposolubile, toate au un rol cardio-protector demonstrat;
• produsele lactate – prin proteinele de calitate superioară, fosfolipide, săruri minerale şi vitamine, scad secreţia de acid clorhidric, mineralizează scheletul având rol în profilaxia (PFX) osteopozei;
o laptele fermentat (iaurt, chefir) şi brânzeturile fermentate conţin germeni biologici de genul bifidobacteriilor şi lactobacililor, ce sunt rezistenţi la acţiunea enzimelor intestinale, nu se multiplică in colon şi au o acţiune antiinfecţioasă, de stimulare a metabolismului lipidic si de stimulare a apărării imunitare; bifidobacteriile stimulează limfocitele T şi B care vor sintetiza o cantitate crescută de imunoglobine Ig A şi Ig M şi de interferon; au rol trofic asupra mucoasei intestinale, scad permeabilitatea acesteia si impiedică aderenţa microbilor la mucoasa intestinală; au efect anti mutagenic şi anticanceros;
• cerealele fermentate – efect anticancerigen prin nivelul crescut de antioxidanţi, enzime, minerale şi vitamine.

ROLUL TERAPEUTIC AL ALIMENTELOR

  • antidepresiv – telina, peştele oceanic, usturoiul, ceapa, grapefruit- ul, uleiul de măsline;
  • antiinflamator – ananasul, piperul, ghimbirul, ceapa, varza, peştele oceanic;
  • antidepresiv – ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul de sunătoare, cicolata, salata, cerealele, nucile, fructele de mare;
  • antiinfecţios – merele, afinele, usturoiul, ceapa, lămâia, salvia, vinul roşu, strugurii, menta;
  • anticancerigen – varza, conopida, broccoli, sfecla roşie, ceapa, usturoiul, citricele, roşiile, ceaiul negru, vinul roşu;