Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Te iubesc, deci nu voi ceda

Accepta sa pui limite copilului pentru binele lui

Traim in secolul vitezei. Ca parinti, petreceti din ce in ce mai putin timp cu copilul dumneavoastra si, uneori, din dorinta de a evita posibile conflicte, depasiti limitele si regulile impuse candva, spre a pastra o atmosfera placuta si calda in mediul familial. Fara sa va dati seama insa, aceasta atmosfera va fi pertubata intr-o zi de comportamente neacceptate de dumneavoastra.

  “Autoritatea” ramane un subiect central in domeniul educatiei. Desi a devenit un subiect “la moda”, ramane centrul de interes ce agita societatea actuala, in fata numeroaselor modele familiale noi aparute si a violentei cotidiene manifestata de copii, care imita adultii de la varste din ce in ce mai fragede. Unul din lucrurile pe care le spunem cel mai des copilului este “Sa fii cuminte!”. V-ati intrebat vreodata daca este si eficient? Oare ce inteleg copiii prin “a fi cuminte”? Este oare acelasi lucru cu ce vrem noi sa le transmitem?
Am vrut sa aflu raspunsul la ce inseamna sa fii cuminte si i-am intrebat pe copii. Bineinteles ca le-a fost dificil sa imi raspunda, insa, in general, ei raspund cu: „a sta cuminte” (adica a nu se misca din locul indicat de autoritate) sau „a-i asculta pe parinti”. Dupa cum vedeti, nimic concret, ci doar ceva general, ambiguu, si fara nici o eficienta educativa. Asa ca, daca va imaginati ca cel mic/cea mica va sti sa nu sara in pat cand ii spuneti “sa fii cuminte”, veti fi foarte dezamagiti.

Pentru a-i determina pe copii sa respecte regulile date de dumneavoastra, ei trebuie sa se simta intelesi, ascultati si, ceea ce este foarte important, dvs. trebuie sa invatati sa vorbiti pe limba lor, adica la nivelul lor de intelegere, in termeni concreti, facand referinta la comportamentul asteptat intr-o maiera directa. De exemplu: „Ma astept sa-ti faci patul”, „Vei merge in camera ta si iti vei strange jucariile”, evitand termenii generali – „Fii un copil ascultator”, „Fii bun” etc.

Iata mai jos cativa pasi care sa va ajute in a reusi sa oferiti reguli si limite copilului dumneavoastra intr-o maniera sanatoasa:

Pasul 1. Trebuie sa stabiliti ce reguli doriti a fi respectate de fiecare membru al familiei. Parintii au o parere generala despre ce anume vor de la copii, insa cand vine vorba de lucruri concrete, le este mai greu sa le spuna. Insa copiii nu inteleg decat lucrurile concrete, asa ca va trebui sa invatam sa evitam generalitatile si sa le spunem exact ce dorim de la ei.
Pentru asta, impartiti regulile pe domenii, in functie de activitatile copilului: reguli pentru acasa, reguli pentru gradinita/scoala, reguli cu prietenii. Pentru fiecare categorie, faceti o lista cu reguli (nu mai mult de 6) pe care doriti sa le respecte. Nu mentionati regulile care deja sunt respectate.

Pasul 2. Este important ca lista in ceea ce priveste respectarea regulilor sa fie realizata impreuna cu copilul si calalalt parinte deoarece, deseori, ceea este important pentru un parinte este mai putin important pentru altul. Daca nu faceti acest lucru, copilul, cu fina lui intuitie, va sti sa se eschiveze de reguli, fugind la celalalt parinte. Copilul se va coaliza cu parintele indulgent, iar cel care doreste ca regulile sa fie respectate, devine parintele exigent si „rau”.

Pasul 3. Formulati regulile in termeni pozitivi. Suntem obisnuiti sa incepem orice regula cu NU ( „nu tipa!”, „nu te bate!”, „nu alerga!”). Copilul intelege ca nu are voie sa faca ceva, dar inca nu este capabil sa gaseasca singur alternative de comportament in respectiva situatie. De exemplu, in loc de „Nu tipa” ii putem spune „Vorbeste mai incet”, in loc de „Nu te bate” putem sa ii spunem „Joaca-te cu celalti copii” etc. Poate fi dificil la inceput, insa daca copilul va primi indicatii in loc de interdictii, va fi mult mai linistit si va sti exact ce are de facut.

DR. Anamaria Iulian- nutritionist si pshiholog clinician, psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei

Oana-Maria Paunescu, psiholog psihoterapeut