Pentru programari si rezervare loc in tabara: 0742.515.754
0756.191.662

Te iubesc, deci nu voi ceda II

Accepta sa pui limite copilului pentru binele lui

Iata continuarea sfatului de saptamana trecuta. Prima parte o puteti gasi aici.

Pasul 4. Este importanta sa i se explice copilului de ce anume este data o regula. Cand li se explica copiilor de ce anume vrem ca ei sa respecte anumite reguli, le aratam ca suntem fiinte logice, si nu le interzicem ceva numai de dragul de a spune nu. Explicatiile reprezinta calea prin care copilul intelege ca traieste intr-o lume ordonata si logica. In lipsa lor, copilul nu intelege de ce trebuie sa urmeze anumite instructiuni, si crede ca a pune o regula este o forma de control asupra lor.

Cand explicam o regula copilul se simte important stiind ca parintii il responsabilizeaza si il trateaza ca pe cineva care este capabil sa inteleaga. In felul asta nici nu va fi tentat sa le incalce in absenta noastra.
Ganditi-va la explicatii cat mai naturale, si bazate in principal pe consecinte logice. De exemplu:”Daca nu iti pui laptele in frigider el se va strica.”, „Daca iti lasi jucariile in parc ele pot sa dispara.”, „Daca il lovesti pe George el nu se va mai juca cu tine.”

Este important ca aceste explicatii sa nu se bazeze pe argumente emotionale de tipul “o faci pe mama sa planga”, “mama se supara”, sau pe generalitati de tipul “ca asa e frumos” , “ca asa e bine”, sau “ca asa spun eu”.  De asemenea este important sa ne referim la consecintele pe termen scurt si nu lung, pentru ca le este greu sa le inteleaga (de exemplu “Fa-ti temele ca sa fii doctor”).

Pasul 5. Verificati daca a inteles explicatia primita, punandu-l sa ne mai explice inca o data cu cuvintele lui ce a inteles.

Pasul 6. Asigurati-va ca toata lumea din imediata vecinatate a copilului respecta regulile. Cred ca ati observat ca daca dumneavoastra le cereti sa faca ceva ce voi insiva nu faceti, imediat veti fi trasi la raspundere de copii. Puterea exemplului este asa de mare la copii incat uneori nici nu trebuie sa le mai spunem anumite lucruri, pentru ca daca noi le facem, ei ne imita si le fac si ei.

Pasul 7. Dupa ce copilul si-a insusit regula, nu o mai repetam de fiecare data, pentru ca ne pierdem autoritatea. Unii parinti spun de zeci de ori pe zi aceleasi reguli si explicatii, insa efectul in loc sa creasca este tot mai scazut Cand observam ca copilul incalca regula, ii putem spune ca deja stie foarte bine ce are de facut si ca circul pe care il face nerespectand regula nu ii foloseste la nimic.

Stiu ca nu este o sarcina simpla aceea de a pune in aplicare toti acesti pasi, imi rasuna in minte un slogan celebru al unei si mai celebre firme de articole sportive „Daca vrei, poti!”. Atat de simplu si totusi atat de adevarat. Sti de cate ori li s-a zis lui Einstein si lui Edison ca sunt mediocri? Daca nu ar fi crezut ei insisi in ei si in ceea ce faceau, acum n-am fi avut becuri si nici teoria relativitatii. Nu este simplu sa te mobilizezi si sa iesi din zona de confort, e drept, dar satisfactiile pe care le vei avea atunci cand iti vei atinge scopul merita orice efort.

DR. Anamaria Iulian- nutritionist si pshiholog clinician, psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei

Paunescu Oana-Maria, psiholog psihoterapeut